Yazınızı gönderin yayınlayalım.

.gir .keşfet .paylaş

Arakanlılar'ın Osmanlı'ya Yardımı

Pin It


1912’de Balkan savaşları esnasında dünyanın her tarafında ki Müslümanlar gibi Myanmarlı Müslümanlar da para toplayarak Osmanlı ordusuna yardım etmişlerdi.

Osmanlı İmparatorluğu bizim zayıf zannettiğimiz dönemlerde bile dünyanın en önemli devletlerinden biriydi ve dünyadaki bütün Müslümanlar’ın şemsiyesi konumundaydı. Afrika’dan Asya’ya bütün Müslümanlar’ın gözü kulağı hilafetin merkezinde, yani İstanbul’daydı. Asya Müslümanlar’ı özellikle de Hindistan Müslümanları, hilafetin merkezi olduğu için Osmanlı İmparatorluğu’nu yakından takip ediyorlardı. Madagaskar’dan Myanmar’a kadar her taraftaki Müslümanlar halifeyle ilişki kurmuşlardı. 1870’de Birmanya’daki (Myanmar) Ava sultanının sadrazamı Osmanlı yönetimiyle ilişki kurmak için mektup göndermişti.
Hicaz Demiryolu’na Para Aktı

II. Abdülhamid döneminde Osmanlı’nın Asya’daki faaliyetleri neticesinde padişah Hindistan, Çin ve Myanmar Müslümanları arasında popüler olmuştu. 1897’de Türk-Yunan Savaşı çıkınca Asya’daki Müslümanlar hemen yardım toplayarak Türkiye’ye gönderdiler. Savaş kısa bir süre sonra Osmanlı zaferiyle sona erdi.

Osmanlı İmparatorluğu’nda 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren birçok demiryolu yapılmıştı, ancak çoğu Avrupalı sermaye çevreleri tarafından inşa edilmişti. Kutsal hac yolculuğunu kolaylaştıracak, Hicaz demiryolu dünyanın dört bir tarafındaki Müslümanlar’ın yardımlarıyla inşa edildi. Başta Hindistan, Mısır, Rusya ve Fas’tan olmak üzere Endonezya’dan, Singapur’dan, Güney Afrika’dan, Tunus, Cezayir, İngiltere ve Amerika’dan bağışlar yapıldı. Hicaz demiryoluna yardım edenler arasında Myanmarlı Müslümanlar da vardı. Osmanlı yönetimi Myanmar’dan yardım gönderenlere Hicaz demiryolu madalyaları göndererek teşekkür etti.

Balkan Savaşı’nda Gönderilen Yardım

II. Abdülhamid'in tahttan indirildikten sonra hükümdar olan Sultan Mehmed Reşad, dünyanın her tarafındaki Müslümanlar’dan olduğu gibi Myanmar’daki Müslümanlar tarafından da telgraf gönderilerek tahta çıkışı kutlandı.

1911’de İtalyanlar’ın Libya’yı işgalleri üzerine dünyanın dört bir tarafındaki Müslümanlar’dan yardım gönderildi ve İtalya değişik ülkelerde protesto edildi. 1912’de Balkan Savaşları sırasında Hindistan, Çin, Singapur ve Myanmar’daki Müslümanlar’dan maddi yardımlar gönderildiği gibi, sağlık eki­pleri de teşkil edilerek Türkiye'ye gönderilmişti.

O dönemde Myanmar’ın adı Birmanya (Burma) idi. Birmanya’daki Müslümanlar yardımlar toplayarak, konsolosluk, Osmanlı bankası ve Avrupa bankaları aracılığıyla Türkiye’ye gönderdiler. Örneğin, İbrahim Ali Molla ve Abdurrahman efendiler topladıkları 800 İngiliz lirasını Rangoon’daki fahri Osmanlı şehbenderliğine teslim etmişlerdi. Yine savaş yardımı olarak Birmanya Hilâl-i Ahmer, yani Birmanya Kızılayı üyelerinden İbrahim Ali Molla ve Abdurrahman ve Cemal efendiler topladıkları 3000 İngiliz lirasını göndermişlerdi. Rangoon’un yanısıra Birmanya’nın önemli şehirlerinden Mandalay’daki Müslümanlar da para toplayarak Osmanlı İmparatorluğu’na gönderdiler. Moulmein şehrindeki Müslümanlar da yardıma katıldılar. Birmanyalı Müslümanlar fakir ve ülkede azınlıkta olduklarına bakmadan ellerinde ne varsa Türkiye’ye göndermişlerdi.



Myanmar Müslümanları


Myanmar’ın yaklaşık yüzde 5’i Müslüman’dır. Müslümanlar’ın yüzde 68’i Hintli, yüzde 30’ı ise Myanmarlı’dır. Müslümanlar’ın yüzde 41’i Arakan bölgesindedir. Kalanlar ise sahil veya merkezi yerlerdedir. XI. yüzyıldan itibaren Arap, İranlı ve Hintli Müslüman tüccarların gelişiyle birlikte bölgede İslamiyet’in izleri görülmeye başlanmıştır. İngiliz sömürge döneminde de Hindistan’dan Hintli Müslümanlar gelmiştir.


Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanlar, Rohingyalılardır. Bengal, Urdu ve Burma dillerinin karışımı bir dil konuşurlar. 15-16. yüzyıllardaki Bengal Sultanlığı zamanından itibaren günümüze kadar gelirler.


Arakan’daki Müslümanlar’ın II. Dünya Savaşı’nın ardından bölgede bağımsız bir devlet kurmak istemeleriyle çatışmalar başladı. Binlerce Müslüman ya öldürüldü, ya da evini terketmek zorunda kaldı. 1989 ve 1991’deki operasyonlardan sonra 250 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş’e sığındı. Bir kısmı Birleşmiş Milletler’in baskısıyla evlerine dönebildi.


İngiliz İşgali


Tarihte Birmanya ve Burma isimleriyle anılan Myanmar, Hindiçin Yarımadası’nda yeralan bir devlettir. Bölgede 1044’te tahta geçen Anawrahta tarafından bütün Birmanya’yı birleştiren bir krallık kuruldu. Ancak Moğol hanı Kubilay zamanında ülke işgal edildi.


Moğol işgalinden sonra Birmanya’daki halklar arasında birçok savaş çıktı. Çin’le ve Siyam’la savaştılar ama asıl tehlike Avrupa’dan gelecekti. Hindistan’ı işgal eden İngilizler, Birmanlar’ın Arakan bölgesini elegeçirmesi üzerine Birmanya’yla karşı karşıya geldiler. 1824-1826 yılları arasında I. İngiltere-Birmanya Savaşı, 1852’de II. İngiltere-Birmanya Savaşı çıktı. Birmanlar İngiltere karşısında hep gerilediler. Ancak İngilizler’in duracağı yoktu. Çin’le kara yoluyla ticaret yapmak isteyen İngilizler, 1885’te tekrar Birmanya’ya saldırdılar. Bir hafta süren savaşın sonunda Birmanya Hindistan’ın bir eyaleti oldu. Ancak bu durumu kabullenmeyen Birmanyalılar direnişe geçti. İngilizler katliam ve zulümle isyanı 1890’da bastırabildiler. Birmanya, ancak 1948’de bağımsız olabildi.


Burma, Birmanya, Myanmar


Myanmar, 1989’a kadar Birmanya veya Burma isimleriyle tanınıyordu. İngilizce konuşulan ülkelerde genellikle Burma diye bilinir. Ülke, 26 Mayıs 1989’dan sonra Myanmar ismini aldı. Askeri yönetimin Birmanya (Burma) ismini değiştirmesinin sebebi, sömürge döneminde kullanılıyor olmasıydı. Myanmar ise 12. yüzyıldan gelen mahalli bir isimdi.


100’den Fazla Dil


Asya’nın güneydoğusundaki Hindiçini’nde bulunan devletlerin en büyüğü olan Myanmar’da 100’den fazla dil ve lehçe konuşulur. Myanmarlılar 50’den fazla etnik gruptan oluşurlar. Ülkedeki en büyük topluluk yaklaşık yüzde 70 ile Birmanlar’dır. Myanmar’ın yaklaşık yüzde 90’ı da Budist’tir.


Bu sayfaya link ver !

0 yorum:

Bu sayfada bir iz bırakın, yorum yapın !