Yazınızı gönderin yayınlayalım.

.gir .keşfet .paylaş

Kral Kuzenler [Tarihten Anekdotlar]

Pin It


Kuzen George, kuzen Nikola, kuzen Wilhelm


Kraliçe Victoria, Avrupa büyük hanedanları arasında büyükanne vasfına sahiptir. İngiltere Kralı V.George, Rusya çarı II. Nikola ve Alman imparatoru Wilhelm birbirlerine çok benzerler. Çünkü kuzendirler ve hepsi de Victoria’nın torunudurlar. Üstelik Çar II. Nikola’nın karısı Alman Aleksandra Fyodorovna da Viktoria'nın torunudur. (evlenmeden önceki adı Alix von Hessen und bei Rhein)


2.nicolas-kaiser-wilhelm-king-george-5


Soldan itibaren Çar II.Nikola, Kral V.George ve Kayser Wilhelm



1. Dünya Savaşı'nda İngiltere ve Çarlık Rusyası aynı ittifakta yer alırken Almanya karşı ittifakta yer almıştı. 

Üç kuzenin tahtta kalma aralıkları;
V.George: 6 Mayıs 1910 - 20 Ocak 1936
II.Nikola: 1 Kasım 1894 - 15 Mart 1917
II.Wilhelm: 15 Haziran 1888 - 9 Kasım 1918

detay:NYT / bir kitap:George, Nicholas and Wilhelm: Three Royal Cousins and the Road to World War


İngiliz hanedanı da aslında bir Alman hükümdar soyudur


Hannover dükalığından gelen I. George, bugünkü hanedanın büyük babalarıdır. I. George doğru dürüst İngilizce bile bilmezdi ve Hannover ismini İngiliz hükümdarları I. Dünya Savaşı başında Almanya’ya karşı savaşa girerken değiştirip Windsor yaptılar. I. George Osnabrück doğumludur ve 1714'te İngiltere Kralı olmuştur.





İnsan kanı içen Papa

15. yüzyılda Papa VIII. İnnocent ölüm döşeğindeyken kendisine öldürülen 3 geç kurbanın kanı içirilerek iyileştirilmesi umulmuş, ancak bu tedavi işe yaramamış ve Papa 25 Temmuz'da hayatını kaybetmişti. 

Fransa Kralı I. François (Fransuva), yanında ufak bir mumya parçası taşırdı. O dönemde mumya parçasının kanı durdurmaya yarayışlı bir ilaç olduğuna inanılırdı. Buna inanların arasında ünlü aydınlanmacı Francis Bacon da vardı

Bu inançtan İngiltere Kralı II. Charles da nasibini almış, krala ölüm döşeğinde bol bol kafatası tozu içirmişlerdi. Buna ceset tıbbı denirdi. Ayrıca insan yağının da şifa kaynağı olduğuna inanılıyor, vücuda merhem olarak sürülüyordu.

Mumyalar, Yamyamlar ve Vampirler,Richard Sugg


Cezair ve Mısır arasında 20 yıl arayla yaşanan benzerlik


1962 yılında bağımsızlığını kazanan Cezair 80'li yılların sonuna kadar tek partili bir rejimle yönetildi. 80'li yılların sonuna gelindiğinde bu siyasi yapıya karşı demokratik reform isteyen muhalefet geniş bir kitleyle Ekim 1988'de sokağa döküldü. Bunun üzerine siyasal çoğulculuğa olanak veren ve özgürlükleri genişleten yeni bir anayasa hazırlandı. Bu anayasanın Şubat 1989'daki referandumda yüzde 74'lük bir çoğunlukla kabul edilmesiyle çok partili sisteme geçildi. Yeni anayasanın kabulüyle Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) tek parti niteliğini kaybederken, çok sayıda parti ortaya çıktı. 

İslami Selamet Cephesi (FIS) Haziran 1990'daki yerel seçimlerde yaklaşık 8,5 milyon seçmenin yüzde 54'ünün oyunu alarak beklenmedik bir başarı elde etti.  27 Aralık 1991'de yapılan Ulusal Halk Meclisi seçimlerinin ilk turu FIS adaylarının kesin üstünlüğüyle noktalandı.Ulusal Kurtuluş Cephesi ise çok düşük oy oranıyla ancak 3. sırada yer alabildi.

Bunun üzerine ülkedeki laik güçler harekete geçti. Cezayir şehrindeki İslami Selamet Cephesi karşııtı gösteriler düzenlendi. Ardından Yüksek Devlet Konseyi "anayasal darbe" olarak nitelendirilen bir girişimle seçimleri iptal ederek yönetime el koydu. Yeni iktidar organı olarak bütün yetkiler Devlet Konseyi'nin elinde toplandı. Bunu Milli Selamet Cephesi önderlerine yönelik geniş çaplı bir sindirme kampanyası izledi. Sonrasında yaşanan suikastler ve provakosyanlarla Cezair bir iç savaşa sürüklendi.

Hazırlayan; Sedat UYAR







Bu sayfaya link ver !

1 yorum:

  1. İngiliz soyunun Alman soyu olduğu doğrudur ve dediğiniz gibi 1. Dünya Savaşı'nda İngilizler Almanlara karşı savaştıkları için Kral v. George hanedanın adını Windsor olarak değiştirmiştir. Kraliçe Victoria Hannower hanedanına mensuptur eşi Prens Albert ise Saxe-Coburg and Gotha hanedanlığına . Bu yüzden Victoria'nın oğlu Kral Vİİ. Edward , Saxe - Coburg and Gotha hanedanlık adıyla tahta çıkmıştır ve sonradan dediğiniz gibi isim değiştirilmiştir . Yani anlayacağınız ismi değiştirilen hanedanlık Hannover değil Saxe - Coburg and Gotha'dır .

    YanıtlaSil