Yazınızı gönderin yayınlayalım.

.gir .keşfet .paylaş

"Hasta adam" mı Aslan Terbiyecisi mi, Kut’ül-Amare Zaferi

Pin It
Karikatürde Kut’ül-Amare'de Türk ordusuna ağır bir şekilde yenilen İngiltere yaralı aslan olarak tasvir edilmiştir.

1914 yılı sonlarında İngiltere, Irak’a asker çıkararak saldırıya geçti. Fazla bir mukavemetle karşılaşmadan ilerleyen General Charles Townshend komutasındaki İngiliz-Hint ordusunu, Albay Sakallı Nureddin Paşa, Selman-ı Pak’ta karşıladı. Bu sırada Mirliva Halil Paşa komutasındaki kolordunun yetişmesiyle General Townshend, etrafı Dicle Nehri ile çevrili Kut’ül-Amare’ye çekilmek zorunda kaldı. Burada Osmanlı ordusu tarafından kuşatılarak kapana kıstırılan kuvvetlerini kurtarmak için İngiliz Genel Karargâhı’nın yaptığı üç taarruz da büyük kayıplar ve fiyaskoyla sonuçlandı. 

Yaklaşık 5 ay süren kuşatmanın ardından, 29 Nisan 1916’da 5 General, 481 subay ve 13 bin 300 İngiliz-Hint askeri Osmanlı birliklerine teslim oldu. Tarihe, “Kut’ül-Amare Zaferi” olarak geçen savaş sırasında İngilizler, 30 binden fazla kayıp ve esir verdi. “İkinci Çanakkale” olarak da anılan ve gölgede kalan bu başarı İngiltere askeri tarihinin en aşağılık şartlı teslimi olarak tanımlandı. 

Bu olay yerli-yabancı basında geniş yankı uyandırdı ve bir Alman karikatürüne böyle yansıdı. “Avrupa’nın hasta adamı Aslan terbiyecisi gibi” başlıklı karikatürde muzaffer Mirliva Halil Paşa, Türk bayrağını tutarken, yaralı İngiliz Aslanı sargılar içerisinde uzaklaşırken tasvir ediliyor.

Bu sayfaya link ver !

0 yorum:

Bu sayfada bir iz bırakın, yorum yapın !