Yazınızı gönderin yayınlayalım.

.gir .keşfet .paylaş

Tarihin Son Nefesi: Bodrum Eski Yel Değirmenleri

Pin It
Bembeyaz evler, kırmızı begonviller onlara inat arada bir yeşillikler; masmavi deniziyle, adalarıyla, güzel insanlarıyla...

Herşeyiyle muhteşemdir Bodrum. Egenin nazlı bir o kadarda şirin ilçesi herşeyiyle güzel. Deniz kum güneş tabiri bu güzellik için söylenmiş olsa gerek.
Tanju Bayarslan 

tan52ju[at]hotmail.com

Boynu bükük terkedilmiş harabeye dönmüş yel değirmenleri var Değirmenler Burnu'nda. Şehre çok çok yakın olan bu tarihi eserler Bodrum'un yüz karası gibi öylece kaderine bırakılmış sanki. Hissettiklerimi hangi sözcüklerle anlatmalıyım, biraz kıskançlık, insanlık değerleri açısından biraz sevinç, gelecek kuşaklara -geçmişten günümüze taşındığı için biraz gurur. Bizdekiler için ise umutsuzluk, karamsarlık, acıma ve utanç. Bilmem yeterli mi?

Türküler şiirler yazıldı adına, ne aşklar, ne ayrılıklar kim bilir neler yaşandı oralarda. Kaç sevdalı buluştu o kanatların altında, sessiz, el ele sarmaş dolaş. Kaç sevdalı o güzelim tepede yeminlerini kalplerine yazdı, aklına kazıdı.


1951 de ölmüş olan Hasan Dayanıklı'nın 3 değirmeni varmış Değirmenler burnunda. En büyüğü de deniz tarafındakiymiş. Bodrumlular tahıllarını bu değirmenlere kuzu ve keçi derisinden yapılan darçıklara koyarak eşekler ve develer üzerinde getirirlermiş. Değirmenci Hasan Dayı darçıkların üzerine eski yazı ile isim ve numara yazar, sırası gelince de değirmende öğütürmüş, el emeği ve alın teri ile. Ya rüzgar yoksa, işte o zaman orada yatılır, beklenirmiş rüzgar. Sohbetin koyulaştığı, dolunayın denizde yakamozlar yaptığı gecelerde türküler söylenirmiş sabahlara kadar.

Hikayesi kadar Günbatımında bir görseniz o güzelliği. Harabenin içinden sessiz çığlığını duymayanlar sayesinde mahvolmuş yel değirmenleri. önemli olan o çığlığı duymak, el uzatabilmek. Orada ki güzelim anılar hatrına, biraz doğacılık anlayışıyla: Durun ! Tarihi öldürüyorsunuz diyebilen kaç insan tanıyorum bilmiyorum ama yinede zırhlarımızı giyip, cılız Rosinante'mize atlayıp saldırmamız gerekmeli Mancha'lı Don Quijote ( Don Kişot) gibi...

Bu sayfaya link ver !

0 yorum:

Bu sayfada bir iz bırakın, yorum yapın !