Yazınızı gönderin yayınlayalım.

.gir .keşfet .paylaş

Sıradışı Bir Patlama: Tunguska Olayı

Pin It


30 Haziran 1908 günü sabah saat yaklaşık 7:45 sularında Sibirya'nın orta kesimlerindeki Podkamennaya Tunguska Irmağı yakınlarında büyük bir patlama oluştu. Patlama 10-15 bin tonluk bir dinamit kütlesinin patlamasına eşdeğerdi. Verilere göre patlamanın nedeninin, bir kuyruklu yıldız parçasının ya da meteorun yere çarpması olduğu sanılmaktadır.



 2,150 kilometre karelik alanda 80 milyon ağacı dümdüz eden patlama, 20’inci yüzyılın en büyük komplo teorilerinden birine kaynak oluşturmuştu. Bilim insanları, ünlü ‘Gizli Dosyolar’ dizisine bile konu olan patlamanın sırrını çözmek için, Tunguska bölgesine dağılan parçaları toplayarak analiz yapmanın en iyi çözüm olduğuna karar vermişti.



 Rusya Bilim Akademisi’nden Andrei E. Zlobin, 1988 yılında yerleşim alanlarından izole Tunguska bölgesinde yaptığı araştırmada, donmuş toprağı metrelerce kazarak 10 tane keşif çukuru açtı.Khushmo Nehri’nin tortusundan küçük taşlar toplayan Zlobin, Tunguska patlamasında ortaya çıktığını düşündüğü 100 örneğe ulaştı. Rus araştırmacı, 100 örnek arasından boyları 20-30 milimetre arasında değişen üç taş tespit etti. Taşlar, atmosferdeki yüksek ısıdan meydana gelen erimenin ve atmosferik gazların yüzeylerinde neden olduğu deliklere sahipti. Taşların geri kalanında ise büyük bir patlamanın izini taşıyan parçalanmalar yer alıyordu.



 Cismin atmosfere yaklaşık 100.000 km/sa hızla girdiği ve ağırlığının 100.000 ile 1.000.000 ton arasında olduğu, olayı uzaktan gözleyenler önce bir ateş topu gördüklerini ve ardından yer sarsıntısıyla birlikte, güçlü sıcak rüzgarların oluştuğunu söylediler. Avrupa'daki sismograflar, patlamanın neden olduğu sismik dalgaları saptadılar. Patlamanın alevleri yaklaşık 800 km uzaktan görülmüştü. Cisim atmosferde buharlaştığından çevreye çeşitli gazlar yayılmış ve olaydan belli bir süre sonra bile Sibirya ve Avrupa'da geceleri gökyüzünün parlak bir renk almasına neden olmuştur.

Videolar;







Bu sayfaya link ver !

0 yorum:

Bu sayfada bir iz bırakın, yorum yapın !