Yazınızı gönderin yayınlayalım.

.gir .keşfet .paylaş

Yeniçeri Ocağı'nı kim kurdu ?

Pin It
------------------------------------------------------------------------------------
     Siz de yazılarınızı Tarihi Keşfet'e gönderin, burada yayınlayalım     
------------------------------------------------------------------------------------

Yeniçeri Ocağı, I. Murat (Hüdavendigar) tarafından 14.yy'da kuruldu.




Yeniçeri Ocağı ne zaman kuruldu ?


Kuruluş yılı 1365 yılı olarak söylenmekle birlikte 1362 yılında kurulmuş olma ihtimali daha yüksek gözükmektedir.


Yeniçeri Ocağı I. Murat zamanında Anadolu Selçukluları’ndaki hassa ordusu örnek alınarak kurulmuştu. Çandarlı Halil Paşa’nın teklifi ve Molla Rüstem’in yardımıyla teşkil edilen bu ordunun asker kaynağı Hristiyan asıllı esirlerdi. Acemi ocağı yeniçeri ocağına asker yetiştirmek için kurulmuştu. İlk kurulduğu sıralarda yeniçeri ordusu bin kişilik bir kuvvetti ve zamanla sayıları arttı.



Devşirme usulünün Yıldırım Beyazıt zamanında ihdas edildiği iddia edilmektedir. Osmanlı Devleti devşirme usulünü sistemli hale getirip geniş çapta uygulamışlardır. Askere alınacak çocuklar, Osmanlı uyruğunda olan Hristiyan halktan alınacaktı. Çocuklar arasından 14-22 yaş arasındakiler tercih edilecekti. Evli ve ailenin tek erkek çocuğu alınmazdı. Kanun gereğince asil ailelerin çocukları tercih edilirdi. Bu çocuklar Türk ailelerin yanlarına verilerek İslamiyeti, Türkçe’yi, Türk örf ve adetlerini öğrendikten ve sünnet edildikten sonra acemi ocağına alınırdı. Burada belli bir süre eğitim gördükten sonra yeniçeri ocağına kayıt olurlardı. Bu devşirmelerin evlenmeleri ve askerlik sanatından başka bir işle meşgul olmaları yasaktı. 

Devşirmeler son olarak yapılan elemeden sonra zeka testine tabi tutulurlar ve nitelikleri yüksek olanlar, saray ve saltanat hizmetine alınır; bir kısmı da yeniçeri ocaklarına asker olarak alınırdı.


Kapıkulu ordusunun en kalabalık grubunu oluşturan yeniçeriler, padişahın merkezi otoritesinin temelini teşkil etmişlerdir. Yeniçeri sayesinde padişah, uç beylerinin nüfuz ve otoritesini dengelemiştir. Ayrıca Avrupa’nın ilk daimi ordusu da yeniçerilerdir. 

Bu sayfaya link ver !

4 yorum:

  1. çok iyi yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    YanıtlaSil
  2. çok yardımcı oldu teşekürlerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    YanıtlaSil
  3. hiç açıklayıcı degil mk bu ne yaaa

    YanıtlaSil
  4. Konyalı fakih mevlana kara rüstem çandarlı hayreddin paşaya zayi etme 5 te 1 i sultanın demesiyle kurulmuyomu halil yazmışsınız benmi yanlış biliyorum kitapta öyle yazıyo

    YanıtlaSil