Yazınızı gönderin yayınlayalım.

.gir .keşfet .paylaş

19.yy'da Osmanlı'da Fikir Akımları

Pin It
1) Osmanlıcılık

Tanzimat döneminin sonlarına doğru bazı Osmanlı Aydınları Genç Osmanlılar adıyla bir cemiyet kurdular. Bunların amacı Fransız İhtilali sonucu yayılan ''Milliyetçilik'' akımının Osmanlı Devleti üzerinde etkisini kırmaktı. Bunun için dil,din ve ırk farkı gözetmeksizin herkesin eşit haklara sahip olmasını savunuyorlardı. Bu milletlere yönetimde temsil hakkı verilirse Osmanlı Devletinden ayrılmayacaklarını düşünüyorlardı.

2) İslamcılık(Panislamizm)

Genç Osmanlıların ( jön Türkler ) Osmanlıcılık fikrine karşı II. Abdülhamit bu düşünceyi savunmuştur. Padişahın bunda iki amacı vardı:
Dar anlamda: İmparatorluğu korumak ve devam ettirmek.
Geniş anlamda: Hilafet çatısı altında dünya İslam birliğini sağlamaktı.
Bu düşünceyi savunanlara göre din ile millet birdir. Hangi milletten olursa olsun müslümanların halifenin etrafında birleşmesi gerekir.

NOT: İslamcılık düşüncesi de Osmanlıcılık gibi Milliyetçilik akımı karşısında etkili olamamıştır. Bunun en açık kanıtı da I.Dünya savaşında Halifenin Cihad çağrısına müslüman Arapların uymamasıdır.

3) Türkçülük

İslamcılık ve Osmanlıcılık düşüncelerinin geçerli olduğu dönemlerde pek yaygınlaşamadı.Özellikle II.Meşrutiyet döneminde güç kazandı. Türkçülük düşüncesinin öncülerine göre devlet ancak dili, soyu ve ülküsü bir olan topluma dayanılarak sürdürülebilirdi. Türkçülük akımı Ziya Gökalp'in katkılarıyla ilmi bir içerik kazanmışdır.

4) Batıcılık

İlk olarak askeri alanda başlayan batılılaşma hareketi, daha sonra devlet ve toplum hayatında da etkisini gösterdi.

Bu sayfaya link ver !

14 yorum:

  1. bence osmanlıcık daha yatkın böylece bütün azınlıklar osmanlıya bağlı kalacaktı zaten rusyanın ingiliterenin bide fransanın kışkırtması olmasa şimdi dünya çapında bir ülke olacaktık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanında Amerika'ya bile fikir veren dünya çapında bir ülkeymişiz, tabi ki Atatürk zamanında, ama sonradan çok saçmalamışız. Bizi güya temsil etmek için seçilen hükümetler onun bunun yaltakçısı olmayaymış çok farklı bir ülke olurmuşuz.

      Sil
  2. Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler...
    Bence de en uygun akım islamcılık olmalıydı.Ama yeterince etkisini gösterememiş bu akım osmanlı devletini çöküşten kurtaramamış.Osmanlıcılık fikri engel olmuştur...

    YanıtlaSil
  3. keşke temsilcilerinide yazsaydınız yine de tşk

    YanıtlaSil
  4. bence osmanlıcılık olmalıydı.:)
    haca bu ödevi bize okulun 3.gunu verdi t.c cumhuriyeti ink.tarihi hacasınııı konıyorumm yha okulun 3 gunu verilirmi bu ödev arkkadaslarr

    YanıtlaSil
  5. turancılık ve mandacılık yok
    bence en etkili yöntem turancılık olurdu

    YanıtlaSil
  6. bence en uygun akım türkçülük çünkü dünyada tüm türkler aynı ülkede yaşamaları iyi bir fikir

    YanıtlaSil
  7. bence de en uygun olan türkçülük; çünkü milliyetçilik fransız ihtilalinden sonra ağır bastı.Tarih de osmanlıcılık ve islamcılık düşüncesinin işe yaramadığını gösterdi

    YanıtlaSil
  8. Güzel olmuş..
    İşime yaradı..
    Teşekkürler..'

    YanıtlaSil
  9. tsk güzell olmuşş:)

    YanıtlaSil
  10. bence osmanlıcılık pek hoş olurdu lakin başarılamamış...

    YanıtlaSil
  11. Güzel olmuş teşekkürler.. :)

    YanıtlaSil
  12. Osmanlıcılık fikri daha geniş bir anlam içermektedir. Yani ülkedeki etnik ve dini cemaatleri ortak bir üst kimlik altında birleştiriyor. Bence başarılı olmadı diye vazgeçmek en büyük yanlışlık olmuştur. Çünkü insan hakları ve evrensel hukuk değerleri bakımından da Osmanlıcılık fikri gayet olumlu bir çizgidedir. İslamcılık akımının o günkü Osmanlı toplumda gayri Müslimleri ayrı bir kefeye koyması bakımından yanlış, fakat dönemin İngiltere ve diğer Avrupalı emperyalist ülkelerin sömürüsü altında bulunan bir çok İslam ülkelerinin destekçisi olması bakımından Osmanlı devletinin böyle bir tutum içine girmesi doğru olacaktı. Yani şunu demek istiyorum ülke içinde İslamcılığın yanlış fakat dışarıda uygulanması gerekliydi.

    YanıtlaSil